Episode 57 : Sotong goreng Tepung

Thursday, July 3, 2014

Assalamualaikummmmmm...
Dah masuk Ramadhan D-5. Semoga masih kuat untuk terus berpuasa. Hari ni nak kongsikan resepi Sotong Goreng Tepung yang ranggup dan tidak meletup-letup ketika digoreng. Manalah tahu.....
 Kot-kot ada yang nak buat untuk juadah berbuka petang ni kan? 
Dengan tema : Azam Ramadhan Sara, jom kita tengok bahan-bahannya:

+ Sotong secukupnya. Potong bulat-bulat.
+ Sebiji telur (atau lebih)
+ Tepung Gandum secukupnya
+ Sedikit Garam dan perasa
+ Minyak secukupnya


Ok. sebelum nak masak, pastikan sotong dibasuh bersih dan dipotong bulat-bulat. Sotong dekat Jepun ni, besar-besar jugalah. Dan disebabkan saya memang sukaaaa makan sotong goreng tepung, saya buat lebih sikit. Boleh ratah-ratah sambil buat kerja waktu malam kan.. hehehe..

Lepas dah potong dan basuh, lap sikit dengan kitchen napkin. Nak bagi kering sket. Lepas tu,gaul sotong dengan garam dan sedikit perasa. Biarkan beberapa minit dan kemudiannya masukkan tepung gandum. Gaul rata. Dalam satu bekas lain, pukul telur. Celup sotong ni ke dalam telur. 

Dan celup dalam telur, golekkan dalam tepung gandum sampai hampir keseluruhannya bersalut. Bila minyak dah panas, masukkan sotong yang dah dicelup tu satu persatu. Dan digoreng sehingga masak.

Daaaa... siap untuk di makan. Tapi, lotihlah nak buat. hehehe... Diharapkan anda rajin untuk mendapatkan hasil yang memuaskan hati. =D

Selamat berpuasa dan selamat berbuka nantiiiiii...




0 comments: